Així va començar la secció de patinatge del
Cerdanyola Club d'Hoquei

Recollir la història de tot un club de patinatge artístic, no ha estat una tasca fàcil, ja que és molta la trajectòria esportiva i poques les fonts documentals on poder consultar. Malgrat tot, gràcies a l’ajut desinteressat d’algunes persones vinculades al club, ha estat possible fer un breu recull de la història del patinatge artístic del Cerdanyola Club d’Hoquei, a la ciutat.

Per a començar, cal recordar que el Cerdanyola Club d’Hoquei, es va fundar l’any 1936, en plena Guerra Civil, tot i que segons el registre d’entitats del Consell Català de l’Esport, consta inscrit en data 20 d’octubre de 1940 i número de registre 1.877.

Com a anècdota de la presentació del CCH a la ciutat de Cerdanyola, direm que a finals dels anys quaranta, coincidint amb la mitja part del campionat de Catalunya d’Hoquei Patins, la patinadora Helga Estruch, va fer una exhibició de patinatge artístic, que va revolucionar al públic, ja que en aquella època era nou veure una noia vestida amb roba esportiva curta i ballant una música en patins. Amb el pas dels anys, aquesta patinadora fou l’esposa d’en Pep Humet, un gran jugador d’hoquei i fundador del primer equip del CCH.

Cap als anys setanta, un dels encerts de la junta del CCH, fou la posada en funcionament de la secció de  patinatge, ja que en aquella època, els nois jugaven a hoquei i les noies només s’ho miraven. Amb la voluntat de poder fer-les partícips d’aquest esport sobre rodes, la junta del CCH, va decidir fundar la nova secció l’any 1970 i concretament, el 20 de maig de 1971, va aprovar per unanimitat, un pressupost inicial de gairebé 40.000 pessetes per a subvencionar-ho i amb molta il·lusió, les primeres alumnes van anar arribant al club que inicialment entrenava a la pista de l’actual ALTIS, de la ma del senyor Julio Gil Cabeza que, tot i no ser professional en el tema, va ensenyar a les noies a patinar només, amb música de marxes.

La primera junta del CCH, va estar formada per:
President: Ramón Sugrañes
Vice-president: Miquel Fatjó
Secretari: Josep Senra
Tresorer: Josep Gil
Vocals: Joan Truyols, Albert Capalleras i Josep Jesús Roig.

Per tant, en ésser una secció nova i desconeguda per a l’entitat, la junta va decidir que fos el senyor Senra, el màxim responsable i principal impulsor per a iniciar la secció de patinatge artístic dins del club; per aquest motiu, es va posar en contacte amb els clubs d’Horta, del Virolay i el Cornellà, entre d’altres i demanar-los assessorament i informació sobre aquest esport amb l’objectiu de poder iniciar una trajectòria correcta.

Amb molta il·lusió i el recolzament professional del patinador italià Piero Baresi, es van començar a pintar les primeres escoles, el 29 de juny de 1971 i a contractar a les senyores Ma. Teresa i Paquita Chicón, com a entrenadora i ajudant, respectivament, per tal d’ensenyar les tècniques d’aquest esport a patinadores destacades anys més tard i que van ser de les primeres en formar part de la història del patinatge del nostre club, com Marta Vera, Conchi Galindo, Immaculada i Gemma Escofet, Montserrat Padilla, Ma. Dolores Ruiz, Lidia Capell, Gemma Blasco i la parella formada per Mercè Senra i Miquel Martos, entre d’altres.

Com una dada puntual, cal dir que el disseny del primer vestit oficial de patinatge, en colors verd i blanc i l’escut de la ciutat, fou dissenyat per Ma. Teresa Chicón, que amb 18 anys, patinava i entrenava a la plantilla del club.

Durant tot l’any 1972, el club va potenciar molt positivament, la participació de la secció de patinatge als diferents festivals que els convidaven, arribant a comptar amb una cantera de 36 patinadores classificades per edats, en 3a i 2a categoria infantil.

Un any més tard, el CCH va organitzar el seu primer esdeveniment esportiu: el Campionat de Catalunya 3a categoria.

L’any 1974, es va formar la parella mixta entre Mercè Senra i Miquel Martos, que van aconseguir ser sots campions d’Espanya, en la trigèsima edició dels Campionats Nacionals a Ribes de Freser, el setembre de 1975.

Com que la Federació de Patinatge, feia baixar de categoria als clubs que no disposessin de pista coberta, l’alcalde de Cerdanyola, senyor Domingo Fatjó en nom del consistori, decidí construir el pavelló de Can Xarau al 1974. L’autorització del projecte va estar signada pel regidor de foment d’aquella època, senyor Esteve Buldú i dos anys més tard, al 1976, el club va començar a patinar en aquest cèntric pavelló esportiu.

Trenta-set anys desprès de la inauguració de la secció de patinatge, l’actual CCH, que ha aconseguit fer-se un lloc a nivell estatal i internacional, compta amb més de 50 patinadors/es i un equip tècnic de 8 professionals, dedicats a ensenyar les tècniques d’aquest esport sobre rodes.

No hem d’oblidar tres dels esdeveniments més importants i qualitatius que ha organitzat la secció de patinatge del Cerdanyola Club d’Hoquei:

El FESTINATGE:
És un festival internacional de patinatge artístic, organitzat per primer cop l’any 2006. Compte amb un cartell de luxe que s’intenta superar anualment, amb l’objectiu de portar a la ciutat, la flor i nata del patinatge internacional. L’any 2006, el pavelló es va omplir amb més d’un miler de persones de públic, un fet que no s’havia viscut a Can Xarau, des de la final de la copa CERS l’any 1985. Noms com Luca d’Alisera, Roberto Riva, Mateo Guirasse, Sara Venerucci, Daniel Arriola, Debora Sbei, Marco Santucci o Mònica Gimeno, entre d’altres, van entusiasmar a públic i patinadores, oferint unes coreografies espectaculars, de bellesa encisadora i arriscada dificultat.

Un festival que fou enregistrat íntegrament per la productora TVNS qui va negociar l’emisió de l’esdeveniment esportiu al mercat asiàtic de Japó, Taiwan i Xina, coincidint amb el Mundial de patinatge artístic de Tai Pei 2008.

El I TROFEU CIUTAT DE CERDANYOLA:
Es va organitzar al febrer de 2007 i va comptar amb la participació de 45 patinadors participants en modalitat Lliure i Figures Obligatòries. El seu objectiu pretén fomentar l’esperit de superació de les patinadores, majoritàriament dones i sorgeix desprès de comprobar que a Espanya, ho hi havia pràcticament competicions d’aquest tipus. Aquest trofeu fou recolzat per l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallés, i va comptar amb un cartell encapçalat per Daniel Arriola, Monica Gimeno, Inés Hernàndez, Jordà Portero i Carla G. Pey, entre d’altres.

Els EUROPEAN ARTISTIC ROLLER SKATING CHAMPIONSHIP:
Es van organitzar al setembre de 2007, comptant amb la participació de més de 14 països i al voltant de 120 patinadors/es i el suport incondicional de l’Ajuntament de Cerdanyola, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

 

 

Treball de recerca i redacció
Núria Julià Fosas


Hoquei patins I Contactar amb el Club I Webmaster
© 2005 Cerdanyola Club d'Hoquei. Espai web creat i dissenyat per PCA